АгроСофт ::: автоматизація бухгалтерського обліку
Navigation
Sign In
Enter Email or Username

Password



Not a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Forum Threads
Latest Articles
Інформація
Наші контакти

Контакти

Директор
тел. (0432) 46-63-49


Фінансовий відділ
тел. (0432) 57-31-12


Відділ обслуговування
тел./факс (0432) 46-17-40
тел. (0432) 46-63-49  
  (097) 099-66-85
  (063) 288-54-49
  (066) 513-24-38

e-mail: servise@agrosoft.com.ua

Регіональний представник

ФОП Лебеда Володимир Петрович
тел. (0432) 57-31-12

e-mail: agrosoft@ukr.net
свідоцтво платника ЄП
витяг для платника ЄП
свідоцтво ЄДР

Регіональний представник

ФОП Шило Сергій Володимирович
тел. (044) 383-18-72
 моб. (097) 579-27-93,
        (066) 764-33-07,
        (063) 906-41-88,
       ----------------
        (050) 988-63-85,
        (063) 804-98-29,
       (096) 401-53-93

e-mail: agrosoft@email.ua
свідоцтво платника ЄП
свідоцтво ЄДР
витяг з ЄДР *

АгроСофт рекомендує
View Thread
 Print Thread
Програмне забезпечення ПФУ
metodist
Пропонуємо в даній темі обговорювати питання стосовно подання звітності до Пенсійного фонду України з використанням різного програмного забезпечення
 
metodist
Гм... Не надто активна гілка форуму вдалась. Але спробуймо покласти хоч якийсь початок.

В якості продовження теми, розпочатої у новині http://agrosoft.com.ua/news.php?readm...admore=209 хочеться нарешті порадіти, що завантаження АРМ-ЄВ завершено!

Хоча, насправді, саме завантаження завершено трохи раніше ніж пишеться це повідомлення. Але для цього є підстава. Враховуючи потребу хоча б поверхового ознайомлення з новою програмою та (ну ду-у-же) обмеженою швидкістю сервера ПФУ, вирішено поділитися отриманим "скарбом" з суспільством Smile

Зрозуміло, що технічно нам потрібно встановити програму Медок і 119 оновлення до неї. А взяти і те і інше можна багато де в мережі. Та не на кожному ресурсі ці файли легко знайти, а подекуди і реєструватися доведеться... А ще й хочеться яких-небудь гарантій від ПФУ, в разі чого (щоб не шпиняли через очевидну помилку, що завантажили не те)...

Отже, щоб не блукати у безмежному просторі інтернету, пропонуємо скористатися нашим посиланням для завантаження АРМ-ЄВ у формі офіційно наданого Фондом файлу:



Так би мовити, безкоштовно, без СМС, без вірусів Smile Правда-правда! Щодо претензії сховища про неможливість антивірусної перевірки надто великого файлу, то вже вибачайте, така його особливість... Завантажуйте спокійно і вивчайте новинку, поки ми готуватимемо оновлення "АС-Зарплата".
 
metodist
Отже, які висновки можна зробити після ознайомлення із АРМ-ЄВ (чи як його вже називають між собою працівники ПФУ - АРМ-Медок)...

Щодо встановлення програми, то проблем особливих немає. Трохи дратує досить тривалий час розпакування, але з цим можна змиритися. А ось що справді не подобається, так це шлях по замовчуванню C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\ArmZVIT\ArmZVIT . Якщо програму так глибоко і не очевидно закопати, потім виникнуть проблеми із пошуком, якщо зникнуть ярлики запуску. Та й великий ризик втратити базу даних при оновленні операційної системи, оскільки зазвичай резервують дані лише з C:\Documents and Settings\User\Мои документы, а про створення і збереження резервної копії самим АРМом взагалі рідко хто згадує.

Щодо першого запуску, то Медок має більш детальну картку підприємства, тому, навіть при відновленні з резервної копії АРМ-ЗС, пропонує заповнити деякі поля. Не усі з цих реквізитів зрозумілі, а пошук їх у довідниках незручний, але могло бути й гірше. Між іншим, найперше, програма запитує пароль. Цього боятися не варто, бо жодного паролю немає, достатньо підтвердити форму авторизації та спокійно йти далі.

Потім програма автоматично перевіряє наявність оновлень. Не зайва функція, оскільки вже зараз доступне оновлення 120, хоча ще вчора мова йшла про 119 версію. На сайті ПФУ оновлення відсутнє, тому, очевидно, що перевірка йде із серверу Беста. Хто думає, що програма після повідомлення про нову версію сама оновиться - помиляється. Демо-версія Медка, якою є наш новий АРМ-ЄВ, не має функціїї автоматичного оновлення. Тому, нові версії доведеться просити у відділеннях Фонду. Хоча, враховуючи оперативність підтримки сайту ПФУ, краще самостійно шукати оновлення Медка в мережі. Встановлюються оновлення у ручному режимі без проблем.

В самій роботі зі звітом складності немає. Інтерфейс, порівняно з АРМ-ЗС, спрощено і порядок дій зрозумілий. Відразу кидається в очі модернізований підхід до організації даних шляхом їх розділення на окремі вкладки. Тобто, кожна таблиця тепер відкривається паралельно, а не в одному чи окремому вікні. От за це можна трохи порадіти.

Із знайдених на початковому етапі ознайомлення помилок можна визначити основну: у таблиці 6 контроль вказує на помилку, якщо для одного працівника, внесеного кількома рядками різного типу (наприклад, заробтіна плата + ТВП + відпустка) у кожному рядку не вказано кількість днів трудових відносин. Таким чином, є протиріччя з методикою заповнення звіту, яка говорить, що це значення вказується тільки в одному рядку. Доведеться чекати оновлень або роз'яснень Фонду з цього питання.

Звісно, що формувати звіт у ручному режимі за наявності автоматизації розрахунку заробітної плати нераціонально, тому можемо подякувати розробникам Медка, що АРМ-ЄВ має функцію імпорту із зовнішніх програм з допомогою файлів формату *.dbf .
Стосовно цього питання є суттєве зауваження. Медок (чи, принаймні, його зірка під виглядом АРМ-ЄВ) не містить документу із описом структури файлів *.dbf для експорту. Зазвичай, такий документ мають класти у каталог ...\help\Manuals. В АРМ-ЗС за цим слідкували і при оновленні структур додавали відповідний файл опису. Ось і цього разу в оновленні АРМ-ЗС 9.31 такий документ був, завдяки чому розробники інших програм змогли отримати необхідну інформацію. Але ж згадана версія АРМ-ЗС була тестовою! Її можна було знайти лише на FTP Беста протягом кількох днів (згодом ця версія зникла). Мабуть, планувалося все ж дати шанс користувачам подальшої роботи в АРМ-ЗС замість переходу на цілком нову програму, але до кінця цю справу не довели й взяли за основу Медок.
Виконується імпорт командою з меню Файл. Причому, без сюрпризів знову не обійшлося... Оскільки нові структури *.dbf файлів передбачають лише додавання нових полів, теоретично, файли зі старою структурою мають також імпортуватися, але без нових значень (за їх фактичної відсутності). Натомість, подібна спроба імпорту завершується помилкою! І, як нескладно здогадатися, помилка саме у відсутності нових полів у старих файлах. Невже все настільки контролюється і що поганого було б у завантаженні 90% даних з можливістю подальшого їх доповнення вручну? Експериментальним методом було виявлено, що Медок продовжує традицію АРМ-ЗС, як програмного забезпечення для допитливих користувачів. Адже можливість імпортувати *.dbf файли старої структури залишилась! Невідомо чому, чи то забулись контроль в це місце поставити, чи спеціально залишили лазівку, але дані зі старих файлів можна затягнути у Медок не через основний імпорт, а через функцію додавання рядків з *.dbf файлу у відкриту таблицю (викликається з того ж меню Файл або з контекстного меню правої клавіші миші).

Отже, якщо Ви користувач АС-Зарплата - очікуйте на оновлення протягом 2-3 днів. До того часу маєте можливість або просто вивчати Медок, або формувати звіт вручну, або ж скористатись частковим імпортом.
 
metodist
Підбірка корисних посилань:

http://www.spov.com.ua/index.php?acti...ction=soft - ресурс ПФУ, де передбачається завантаження базових версій програмного забезпечення (АРМ) та відповідних оновлень

https://docs.google.com/file/d/0Bwd8E...ring&pli=1 - дзеркало для завантаження АРМ-ЄВ версії 119, якщо швидкість отримання файлу з сайту ПФУ надто низька

http://www.me-doc.com.ua - сайт MEDoc

http://www.me-doc.com.ua/obnovlenie/2...0-12-55-01 - розділ оновлень MEDoc

http://www.agrosoft.com.ua/downloads/...oc2013.zip - структура dbf-файлів для експорту в АРМ Звіт страхувальника версії 9.31 або АРМ Єдиний внесок (Медок версії 119).
 
metodist
В результаті подальшого використання АРМ-ЄВ знайдено ще кілька помилок.
Якщо в АРМ-ЗС (останньої версії 9.30) вже було сформовано звіт за Січень 2013 року, то імпорт цих даних (через відновлення з резервної копії або імпорт зі звітного файлу *.pfz) у Медок проблематичний.
По-перше, автоматично створюється ДВА додатки 4, з яких один пустий. Функція консолідації у Медку є, але при об'єднанні імпортовані дані ЗНИКАЮТЬ. Невідомо, чи це результат перезапису пустим звітом, чи звичайна помилка, при якій дані видаляються після консолідації. Висновок один - консолідувати у Медку версії 120 НЕ МОЖНА.
По-друге, екранна таблиця імпортованого звіту не містить нових полів. Тому, наприклад, вручну доповнити таблицю 6 даними про кількість днів перебування у трудових відносинах і ознаками наявності нових робочих місць не вийде.
Що цікаво, виправити проблему відображення нових стовпців не вдається описаним розробниками Бесту методом видалення деяких файлів, що відповідають за формування таблиць звітів у Медку на екрані. Причому, це зрозуміло не лише з того, що нові поля не з'являються після рекомендованих дій, а й з того, що дублюючий пустий звіт, описаний вище, має коректне відображення таблиці, якщо не рахувати зміненого порядку стовпців (графа 21 розташовується за графою 15).

Що робити в такій ситуації?
Якщо дані в АРМ-ЗС було імпортовано із зовнішніх програм через файли *.dbf, то потрібно видалити в Медку усі додатки 4 та імпортувати дані з *.dbf вже у Медок. Для цього потрібно оновити зовнішні програми для розрахунку заробтної плати або імпортувати методом безпосереднього додавання рядків у таблиці з старих файлів *.dbf.
Якщо звіт в АРМ-ЗС набрано вручну або після імпорту внесено багато змін, потрібно використати функцію експорту звіту з АРМ-ЗС у формат *.dbf, а далі, як і в першому випадку, видалити в Медку усі додатки 4 та імпортувати дані з отриманих файлів *.dbf. Причому, у такому разі, імпортувати можна лише безпосереднім додаванням рядків у таблиці з *.dbf файлів.
 
metodist
Оскільки вже випущено оновлення для АС-Зарплата (http://agrosoft.com.ua/news.php?readm...admore=210), аналіз проблем використання Медка підійшов до завершального етапу формування звіту. А саме, ручне додавання запису у таблицю, друк і збереження файлу.

Із ручним додаванням запису у таблицю проблем як таких немає. Просто АРМ-ЄВ, хоч і зрозуміліший ніж АРМ-ЗС, має трохи неочевидну логіку і назви команд. Якщо перший запис всі з легкістю вносять, то з другим виникає непорозуміння.
Отже, щоб додати другий і подальші записи у будь-якій таблиці, потрібно використати команду "Правка-Створити запис" (або натиснути на верхній панелі кнопку «білий листочок з зеленим плюсом» чи сполучення клавіш Ctrl+I).

Щодо друку, то існує проблема безпосереднього формування друкованої форми. Це виявляється, у першу чергу, через заповнення деяких полів. Зокрема, є помилки із заповненням ознаки типу таблиці "початкова/скасовуюча" та реквізитів керівників.
Так, тип "початкова" (відмітка хрестиком у заголовку сторінки) може бути просто відсутня, не зважаючи на відсутність помилок при автоматичній перевірці звіту та наявності відповідної відмітки (галочка) у списку таблиць додатку 4 і слова "початкова" там же.

А з реквізитами керівників цікавіше. Вони також можуть не відображатися у друкованій формі. Але проблема глибша ніж із типом документу. При автоперевірці будь-якої таблиці, навіть коли її відкрито у електронній формі, а рядок з керівником відсутній, може виникати повідомлення про помилку із ідентифікаційним номером. Це стосується як, власне, керівника так і головного бухгалтера. Сам факт включення у перевірку електронної форми полів, що відображаються лише в друкованій. дивний, але його можна зрозуміти з технічного боку. Адже підписи керівників підприємства є на кожній сторінці кожної таблиці звіту, а програма, очевидно, розроблена так, що таблиці завжди містять повний набір даних, а для користувача просто змінюється спосіб відображення.
Так от, протокол перевірки може вперто вказувати на некоректний формат ІПН керівництва, хоча це значення у картці підприємства абсолютно вірне. Помилка не залежить від способу внесення ІПН (перенесено через відновлення з резервної копії чи заповнено вручну). Повне видалення значення ІПН і повторне введення не допомагають.
Крім того, інші реквізити (ПІБ, посда), хоч і не перевіряються на коректність, теж не відображаються у друкованій формі, а якщо відображаються. то не змінюються після зміни реквізитів у картці підприємства. Закриття/відкриття таблиці, звіту чи усієї програми не допомагають.

Що із цим робити?
Допомагає команда "Правка-Оновити поля", яку треба запускати із відкритої таблиці. Усунення помилок не обов'язково відбудеться з одного разу. Необхідні експерименти. Якщо нічого не змінилося відразу, потрібно спробувати ще, перевіряючи кожного разу результат. Спостерігалась ситуація коли спочатку з'являвся лиш один реквізит, а після чергового оновлення полів інший. Також в протоколі автоперевірки може зникати і з'являтися помилка щодо ІПН керівництва. Але добитися повністю коректної форми документу все ж можливо.

Із збереженням звіту все легше. Це також непорозуміння з логікою програми. Щоб зберегти перевірений звіт у файл (не важливо, чи для надсилання електронною поштою, чи для запису на зовнішній носій), потрібно виконати команду "Файл-Експорт".

Наостанок, варто зауважити, що новий АРМ-ЄВ, він же Демо-Медок, займає набагато більше місця і працює в рази повільніше старого АРМ-ЗС. Програма запускається довго, вхід теж важкий, таблиці/довідники й інші екранні форми відкриваються дуже повільно. В роботі з ним іноді виникає проблема фізичного друку (документ не надсилається у чергу друку або надсилається, але не друкується). Спостерігається не завжди адекватна робота контекстного меню, дивні клавіатурні сполучення для різних команд, некоректні повідомлення із зауваженнями та інші дрібні недоліки.
 
Jump to Forum